Preskoči naredbe vrpce
Prijeđi na glavni sadržaj

Djelatnost katedre

DJELATNOST KATEDRE

  

Katedra za prehranu i analitičke tehnike obuhvaća kolegije koji se bave problemima hrane i prehrane, te analitičkim metodama koje se koriste u analizama zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, ali i procjene nutritivnog status gotovih obroka hrane namijenjenih svakodnevnoj prehrani posebnim institucijama. Posebno se obrađuju područja prehrane, dijetoterapije, procesi pripreme i kontrole hrane, a sve vezano uz moguću pojavu bolesti i drugih poremećaja uzrokovanih nepravilnom prehranom i zdravstveno neispravnom hranom. Upravo iz navedenih razloga sve se više danas ističe potreba za usko specijaliziranim stručnjacima koji se bave navedenom problematikom i čiji je zadatak  da prenose znanje temeljeno na znanstvenim spoznajama na sveopću i ciljanu populaciju u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja postojećeg stanja.

Iz kolegija koji su sastavni dio ove katedre, studenti stječu znanja iz prehrambenih tehnologija i proizvodnjom prehrambenih proizvoda, uključujući i nove tehnologije. Jednako tako, pojedini kolegiji obrađuju kontrolu i upravljanje proizvodnim procesima, skladištenjem sirovina i proizvoda. Studenti također dobivaju znanja o mikrobiološkim i kemijskim kontaminantima, te bioreziduama u hrani i njihovom štetnom utjecaju na zdravlje ljudi, ali  i životinja kao dijelovima prehrambenog lanca.  Jednako tako, dobivaju se i znanja o načinu proizvodnje pojedine vrste hrane i njezinom stavljanju na tržište,sustavima kontrole sigurnosti hrane na području Republike Hrvatske i Europske Unije, uključujući i zakonodavni okvir temeljen na legislativi EU. U svrhu kontrole hrane, studenti dobivaju uvid u metode koje se koriste u svrhu provjere kakvoće i zdravstvene ispravnosti, a koje obuhvaćaju jednostavne kvalitativne metode, polukvantitativne metode, kvantitativne,a li i one visokosofisticirane metode koje se nazivaju potvrdne analitičke metode.